Warsztaty: podstawy prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego
Treści: społeczne i ekonomiczne znaczenie agroturystyki, metody promocji gospodarstwa agroturystycznego, prawne, finansowe oraz organizacyjne uwarunkowania podejmowania usług agroturystycznych, baza agroturystyczna i stawiane jej wymagania, polityka i doradztwo agroturystyczne w Polsce i krajach Unii Europejskiej, przygotowanie do pracy w jednostkach administracji publicznej (państwowej i samorządowej), w zakładach, fundacjach, ośrodkach doradztwa, biurach turystycznych oraz własnych przedsiębiorstwach świadczących usługi agroturystyczne, organizacja gospodarstw agroturystycznych, definicje i kategorie kosztów, analiza inwestycji, przykład obliczania kosztów w gospodarstwie agroturystycznym, agroturyści;
Czas trwania: 32 godziny - 4 dni szkoleniowe;
Adresaci: osoby pracujące w branży turystycznej i rekreacyjnej, osoby startujące z własnym przedsiębiorstwem agroturystycznym, przewodnicy i organizatorzy czasu wolnego, właściciele gospodarstw agroturystycznych;
Forma zajęć: wykład, warsztaty umiejętności, symulacje, praca z indywidualnym przypadkiem;
Prowadzący: Agnieszka Nikoliszyn-Granatowska;
Dokument: świadectwo potwierdzające uczestnictwo lub/i - po części sprawdzającej - certyfikat umiejętności;